Vitamíny

Vitamíny jsou organické látky rozmanitých struktur, které se podílejí se na aktivitě mnoha enzymů nebo umožňují průběh různých chemických reakcí. Musí být součástí naší stravy proto, aby tělo efektivně fungovalo.Většinu z nich si tělo neumí samo vytvořit, jsme tedy závislí na jejich příjmu(vyjímku tvoří vitamin D a K) Výzkumy dokazují, že optimální příjem vitamínů pomáhá udržovat pevné zdraví a zpomaluje stárnutí.

Vitamíny

VITAMÍNY

Potravinový zdroj

Poznámky

vitamín A
(retinol)

klíčená vojtěška, mrkev, zelenina žluté a oranžové barvy, petržel, broskve, meruňky,tykev, dýně, listová zelenina…

Vhodné přijímat retinonoidy (betakaroten, karotin, kryptoxantin) -provitamíny z kterých si organismus sám vytvoří vitamín A. Vitamín A udržuje dobrý stav pokožky zubů a sliznic, zraku, zvyšuje odolnost proti infekcím, posiluje imunitu

DDD pro dospělé 800 µ

 vitamín B1 (thiamin)  

Sója, fazole a ostatní luštěniny, listová zelenina, ořechy, semena např. slunečnice, dýně, celá obilná zrna…  

Pomáhá vstřebat škrob a cukr a zvyšuje chuť k jídlu pomáhá funkci jater a srdce, mozku a žaludku.  

vitamín B2 (riboflavin)

mandle, řasy, listová zelenina, brokolice, hlávkové zelí, houby, celá obilná zrna, hrách, čočka, sojové produkty…  

Zvyšuje odolnost proti nemocem, pomáhá růstu a vývoji (tvorba nových buněk), zlepšuje pokožku a zrak (ostrost a rozlišování barev, noční vidění), podporuje játra  

vitamín B3
 (niacin)  

mořská řasa kelp, listová zelenina, houby,arašídy, fazole, hrách, čočka, ořechy, sezamová a slunečnicová semena, obiloviny…  

Podporuje psychické zdraví a nervový systém,zvyšuje chuť k jídlu, udržuje funkci nadledvinek, snižuje hladinu cholesterolu a trygliceridů  

vitamín B5
(kys.pantotenová)

Mrkev, zelí, fazole, čočka, hrách, sója, obiloviny, sezamová semena…  

Antistresový vitamín (zvyšuje odolnost proti infekcím, únavě a stresu). Vyživuje pokožku, vlasy a sliznice  

vitamín B6
(pyridoxin)

Mrkev, sója, kapusta, čočka, obiloviny, květák, nebroušená rýže…  

Slouží k syntéze aminokyselin, vyživuje CNS i periferní nervy, prevence deprese  

vitamín B12
(cyalkobaltamin)

fazolové klíčky, mořská řasa dulse, kombu, kostival lékařský, kvašená zelenina, hlíva ústřičná, fermentované sojové produkty (miso, sójová omáčka, natto, tempeh)…  

chrání nervové buňky před degenerací, pomáhá vzniku červených krvinek, podporuje růst, je to produkt bakterií! Denní spotřeba 0,1mikrogramu  

Kyselina listová

Meruňky, jablka, brokolice, špenát, hlávkové zelí a salát, pomeranče, brambory, čočka,fazole mungo, sója, květák, čekanka, hrášek, kapusta, petržel, pórek…

Důležitá pro krvetvorbu a reprodukci DNA, působí proti potratům a podporuje normální růst plodu  

Biotin
(vitamín H) 

Obiloviny, sója, hrách, ořechy…  

Udržuje zdravou a svěží pleť, podporuje CNS, pohlavní žlázy a růst a vývoj dětí. Prevence deprese.  

vitamín C
(kyselina askorbová)

brokolice, kapusta, květák, ovoce, řeřicha, petrželka, křen, ovoce, citrony, řepa, zelí, červený rybíz, jahody…  

povzbuzuje růst a vývoj, udržuje šlachy, klouby,zuby, dásně, zvyšuje odolnost vůči infekcím,  

vitamín D  
(kalciferol)

ryby, sluneční záření…  

podporuje vývoj kostí a zubů  

vitamín E  
(tokoferol)

listová zelenina, ořechy, semena, rostlinný olej, celá obilná zrna, jablka, mrkev, celer, sója, luštěniny…

kladný vliv na rozmnožování, podporuje srdeční činnost a zpracování mastných kyselin, prevence potratu,

vitamín K  
(manadion)

výhonky vojtěšky, listová zelenina, mořské řasy, zelenina, celá obilná zrna, zelí, fazole, hrách, luštěniny…

Tělo si ho tvoří ve zdravých střevech pomocí bakterií, podporuje krevní srážlivost, snižuje riziko krvácení  

Poznámky k tabulce:

  • Vitamíny A, D, E, K jsou vitamíny rozpustné v tucích, při zpracování je vhodné k surovinám obsahující vitamín A přidat lžičku rostlinného oleje, protože se tyto vitamíny v tuku rozpustí a pro organizmus jsou lépe zpracovatelné a využitelné.
  • Některé vitamíny jsou termostabilní (neničí se varem), některé jsou termolabilní (ničí se varem). Dlouhodobým varem klesá: vitamín C, B1, B2, B6.
  • Světlo narušuje vitamín A, B2, a C.